WannaCry bi lahko okužil 70% vseh Indijskih bankomatov

Kibernetični napad, znan pod imenom WannaCry in WannaCrypt0r 2.0 je sprožil alarm v Indiji, saj bi bilo lahko okuženega kar 70% indijskega omrežja bankomatov.

Pred časom je bilo potrjeno, da so na Kitajskem hekerji vdrli v bankomat, ta fenomen pa se sedaj širi dalje. Windows okolje, ki je podlaga za infrastrukturo bankomatov, se je izkazala za ranljivo, kar predstavlja veliko varnostno težavo.

V Indiji kar 70% vseh bankomatov poganja še vedno 16 staro Windows XP okolje podjetja Microsoft, katerega posodobitve so nehali izdajati leta 2012.

''Opažamo povečanje napadov na bankomate v Azjsko-Pacifiški regiji (APAC), vključujoč Indijo,'' so poročali v lokalnem časniku First Post na podlagi izjav podjetja za internetno varnost FireEye iz ZDA.

''Predvsem so izpostavljeni bankomati v manj razvitih državah, ki uporabljajo staro programsko opremo in operacijski sistem Windows XP, kar jih dela lahke tarče.''

XP operacijski sistem je bil tudi v ospredju WannaCry napada v Veliki Britaniji, kjer nacionalni ponudnik zdravstva NHS še vedno uporablja na velikem številu računalnikov zastarel operacijski sistem.

Bankomati so že sedaj boleča tema za Indijske potrošnike, kjer so že od novembrske demonetizacije lokalne valute dogajajo pomanjkanja denarja.

Ob istem času pa prav tam Bitcoin doživlja razcvet. Zebpay borza je objavila, da je njihovo spletno denarnico preneslo več kot pol milijona ljudi.