Vrednost Bitcoina se je potrojila od lani: razlogi za držanje naložbe

Lanskega aprila je bila povprečna vrednost na večini borzah približno 420USD. Od takrat se je v obdobju zadnjih 12 mesecev cena potrojila, iz 420USD na 1257USD.

Kot smo že poročali, je cena Bitcoina blizu najvišjega vrha, razlog za tem pa tiči predvsem v veliki rasti japonske bitcoin industrije.

Analitiki pričakujejo, da se bo cena Bitcoina v srednjeročnem obdobju še naprej dvigovala, če bodo velika tržišča, kot so ZDA in Japonska vzdrževala sedanjo rast. Pomembno bo tudi dogajanje na manjših tržiščih, kot je Indija, kjer analitiki upajo na veliko spremembo v pravni ureditvi trgovanja in uporabe Bitcoina.

Dva ključna dejavnika: Indija in Japonska

Leta je bila Indija pomemben trg za prodor Bitcoina, saj je država znana po slabem bančnem sistemu, slabšanju finančnih storitev in šibki infrastrukturi. Danes lokalni analitiki in raziskovalci ugotavljajo, da kar 40 procentov celotne indijske populacije ne uporablja bančnih storitev.

Veliko število gospodinjstev in posameznikov v Indiji trenutno ne uporablja bank ali pa drugih uveljavljenih finančnih institucij zaradi določenih razlogov.

Zadnja demonetizacija bankovcev za 500 in 1.000 rupijev, ki ga je uveljavila indijska vlada, je povzročila nacionalno finančno krizo, saj banke in bankomati niso uspele zagotavljati dovolj denarja v obtoku. Prebivalstvo, ki uporablja bančne storitve, kot tisti, ki bank ne uporabljajo, so od takrat dalje imeli velike težave financirati dnevne operacije in osnovne potrebe.

Raziskovalci in profesionalna podjetja, kot je PwC, so oktobra 2015 razkrila podatek, da kar 233 milijonov Indijcev ni imelo dostopa do bančnega računa. Po podatkih ugledne lokalne publikacije Times of India, ki povzema poročilo Združenih narodov, 43 procentov odraslih oseb v Indiji ni naredilo niti enega depozita ali dviga denarja na bankah.

''Prihranil sem skoraj 20.000 Rs v zadnjih nekaj letih. Nikoli nisem razumel, kako se upravlja z denarjem na banki, zato si nisem nikoli odprl računa. Preprosto nisem imel potrebe po bančnem računu, sedaj pa sem tukaj obtičal s kupom denarja, s katerim si ne morem kupiti nič. Nekaj denarja imam shranjenega v bankovcih doma, ker nisem vedel, kako lahko denar položim na banko,'' je povedal eden od zaposlenih Indijcev.

V zadnjih nekaj letih večjim Bitcoin borzam in ponudnikom storitev v Indiji ni uspelo proizvesti eksponentne rasti baze uporabnikov in dnevnega trgovalnega volumna. Šele v začetku leta 2016 je nekaterim borzam, kot sta Zebpay in Unocoin, uspelo zagotoviti povečanje števila uporabnikov in dnevnega trgovanja.

Eden od ključnih faktorjev, ki bi pomagal indijski Bitcoin industriji zagotoviti podobno rast, kot jo vidimo na kitajskem, v Južni Koreji in na Japonskem, bi bila legalizacija Bitcoina kot priznano javno valuto. To sta že storili vladi Filipinov in Japonske, s čimer so pomagali pri rasti lokalne industrije in uporabi Bitcoina s strani večjega števila uporabnikov.

Če bi želeli, da postane Bitcoin valuta, ki jo uporablja večina, bi bila legalizacija le – tega ključna. Nekateri verjamejo, da se bo ta legalizacija zgodila do konca Maja, kar bi pomenilo, da bi ogromno število Indijcev prešlo na Bitcoin valuto, to pa bi ceno na srednji rok pognalo še višje. Zato si velja zapomniti, da bodo ceno Bitcoina v srednjeročnem obdobju poganjali trgi ZDA, Japonske in Indije. Razlog več za držanje investicije v Bitcoin.