Verige podatkovne blokov bodo ''spremenile življenja'' državljanov: poročilo Evropskega parlamenta

Evropski parlament je objavil namensko poročilo, ki raziskuje vpliv verig podatkovnih blokov na življenja prebivalcev EU.

Dokument, ki je bil v osnovi dokončan v februarju, ima namen biti ''dostopna vstopna točka'' k razumevanju Blockchain-a, sodeč po izjavah avtorjev.

''Tehnologija verig podatkovnih blokov ima naraščajočo vrednost med državljani, podjetji in zakonodajalci v Evropski uniji,'' nadaljujejo.

''Cilj tega poročila je zagotoviti vstopno točko tistim, ki se zanimajo za tehnologijo blockchain, prav tako pa želimo vzbuditi interes in spodbuditi diskusijo o možnih učinkih tehnologije.''

V želji ''stimulirati interes'' sledi Evropski parlament širšemu valu pozitivizma, ki zadnje čase prihaja s strani velikih članic.

Takšen ton je v popolnem nasprotju z dosedanjimi zadržki glede kripto valut, kjer so zakonodajalci predlagali drakonske ukrepe kontrole nad transakcijami, kjer bi morale biti denarnice povezane osebno identiteto.

Ta vidik je razviden tudi v poročilu, kjer se karakteristike tehnologije križajo s samim Bitcoinom.

''V njegovi najčistejši obliki [Blockchain] spodbuja porazdelitev moči iz centralnih akterjev na širšo skupnost,'' zaključujejo v poročilu.

''Čeprav bodo verjetno največje idealistične in revolucionarne vizije o verigah podatkovnih blokov ostale le vizije, bi lahko že zmerna implementacija tehnologije spodbudila določeno stopnjo prerazporeditve in (povečala) transparentnost.''