V nasprotju s poročanjem glavnih medijev blockchain tehnologija lahko ponudi rešitev za kibernetske napade tipa WannaCry

Nekateri glavni mediji krivijo Bitcoin za zadnji kibernetski napad WannaCry in brez večjega razmisleka povzemajo različne izjave, da je kripto valuta priročno orodje za teroriste.

V resnici pa bi lahko tehnologije za Bitcoinom in ostalimi kriptovalutami ponudile novo stopnje varnosti proti bodočim napadom.

Napadi z odkupnino

Napadi, v katerih napadalci zahtevajo odkupnino, ogromno število računalnikov postavljajo pred veliko nevarnost. Zaradi tega je Bitcoin in celotna tehnologija verig podatkovnih blokov pod žarometi, vendar lahko točno ta tehnologija ponudi možno rešitev.

Orodja ameriške NSA in pomanjkljivosti v Windows sistemu so razlogi za največji spletni napad v zgodovini. Čeprav je zelo enostavno narediti iz Bitcoina in Blockchaina žrtveno jagnje, se že kar nekaj podjetij v borbi proti pomanjkljivostim centraliziranih sistemov obrača na tehnologijo verig podatkovnih blokov pri reševanju varovanja in verifikacije identitete.

Izsiljevanje

V duhu napada WannaCry je vprašanje varnosti postalo še bolj odmevno. Ista tehnologija, ki omogoča napadalcem izsiljevanje z Bitcoini, bi lahko postala obramba pred podobnimi dogodki. Potem, ko se je zgodil vdor v NHS, so Blockchain strokovnjaki kmalu ugotovili, da bi lahko prav preko te tehnologije zagotovili varno verifikacijo.

Blockchain rešitev

Tehnologija verig podatkovnih blokov in decentralizirana glavna knjiga transakcij sta znana po svoji močni varnosti že od samega začetka Bitcoina. Po zadnjem WannaCry napadu pa se je osredotočenost na varnost še bolj razširila. Sphre, podjetje za upravljanje z identiteto, se je povezalo z Airbitz-om, platformo za varovanje podatkov in Bitcoin denarnico. Podjetje Sphre pravi, da je njena AIR platforma osnovana na pametnih pogodbah, ki bo združila upravljanje z varnostjo in monetiziranje digitalne identitete.

Direktor podjetja Sphre Daren Seymor je povedal poročevalcu Cointelegrapha Alexandru Geralisu v ekskluzivnem komentarju:

''Integracija Airbitz denarnice bo ključen del Air platforme, ki bo omogočala XID mikroplačila in funkcionalnosti pošiljanja/menjave.''

Bodoče varovanje identitete

V kontekstu velikih napadov, kot je bil WannaCry in ki je veliko sistemov izpostavil nevarnosti, vidi sedaj večjo potrebo po varnosti kot kadarkoli prej.

Seymor je izpostavil potrebo po decentraliziranih rešitvah za varnost:

''Zadnji velik napad WannaCry nam je pokazal, da je internet še vedno zelo nevaren prostor za ljudi in institucije. Sedanji centralizirani sistemi identitet, kot je Facebook in Google, predstavljajo vse večjo vrednost napadalcem, katerih napad(i) so vse bolj napredni … te centralizirani sistemi bodo postali (nuja) z našim nadaljnjim razvojem, prav tako pa bomo vse več delali preko interneta.''

AIR, ki bo imel kampanjo zbiranja denarja v začetku junija, ni edino podjetje na področju varnosti in verifikacije identitete. Projekt Civic južnoafriškega podjetnika Vinnyja Linghama bo prav tako ponudil uporabnikom varnost idenitete.