Rudarjenje kriptovalut

Z rastjo tržne kapitalizacije trga kriptovalut je povpraševanja po različnih kovancih in žetonih vse več. V kripto svet prihajajo novi in novi zainteresirani obrazi, ki si želijo pridružiti naraščajočemu trgu verig podatkovnih blokov. Možnosti za sodelovanje je več: preprost nakup na borzi, vložek v ene izmed zagonskih (ICO) projektov in rudarjenje.

Kaj sploh rudarjenje je?

Tehnologija blockchain temelji na porazdelitvi dela potrjevanja transakcij. Da so transakcije potrjene, jih mora nekdo preveriti in nato potrditi. To delo opravljajo tisoči računalnikov, povezanih v omrežje, ki skrbi za to, da lahko prenakažemo Bitcoin, Ethereum ali druge kovance/žetone iz ene denarnice v drugo.

Dolenjska ekipa podjetja Logos Ritem Machines rudarjenje opiše takole:

''Proces ustvarjanja kripto kovancev s posebnimi računalniškimi stroji imenujemo rudarjenje kovancev''.

Torej verige podatkovnih blokov prevzamejo delo, za katerega v tradicionalnem finančnem sistemu skrbi ogromna množica zaposlenih v različnih bankah in podpornih sistemih. Vsaka transakcija se zapiše v blog, ki ga mora potrditi tisti trenutek aktivni ''računalnik'' v omrežju. Če je transakcija pravilna, se jo zapiše v blok, po koncu bloka pa je transakcija potrjena. Na takšen način so transakcije za vekomaj zapisane. Takšen način garantira, da za nazaj ni več možno spreminjati transakcij, kar daje sistemu transparentnost in zmanjša možnost koruptivnih dejanj.

Ker je potrjevanje verig blokov procesorsko zelo zahtevna operacija, večina blockchain kovancev uporablja grafične kartice, ki ''kurijo'' ogromno električne energije. Zato morajo biti te potrjevalci nekako nagrajeni za svoje delo. Vsaka transakcija nas nekaj stane, ta provizija pa gre za kritje stroškov potrjevanja transakcij. Hkrati pa so različni kovanci naravnani na takšen način, da se z vsakim potrjenim blokom ustvari določena količina novih kovancev – nekakšna kripto inflacija. Takšen način je že v naprej zapisan v kodo posameznega blockchaina in je ni mogoče spreminjati, kot se to dogaja pri centralnih bankah.

Temu procesu rečemo ''kovanje novih kovancev (angl. mintig)'', procesu pa rudarjenje.

Svojega rudarja imate lahko doma

Običajni rudarski računalniki so sestavljeni iz večjega števila grafičnih kartic. Več grafičnih kartic kot imate, bolj ste konkurenčni na ''trgu''. Takšen rudar zahteva konstantni nadzor nad delovanjem, potrebno je posodabljati programsko opremo, s katero je vključen v omrežje, zagotoviti mu je potrebno dovolj energije, itd. Na prvo žogo se sliši zelo zahtevno, mar ne?

V ta namen obstaja v Sloveniji nekaj podjetij, ki poskrbijo za vse te stvari namesto vas. Eno od teh podjetij je Novomeški Logos Ritem Machines. Podjetje vam ponudi celotno storitev nakupa strojne opreme, postavitev rudarja, prostor za rudarjenje in nadzor nad celotnim procesom. Ker je rudarjenje energetsko zelo intenzivno, se pri temu procesu sproščajo velike količine toplote, za katero je potrebno poskrbeti, drugače se vam lahko grafična kartica preprosto zakuri. In to je le eden od primerov, kjer vam lahko takšna podjetja pomagajo in vam s tem zagotavlja konstanti dohodek, skrb pa prestavi nase. Tudi postopek garancije, če se strojno opremo karkoli zgodi.

''Kripto kovanci si virtualne valute, ki jih lahko kadar koli spremenimo v evre. Najbolj znana virtualna valuta je Bitcoin, trenutno pa obstajajo že tudi številne druge virtualne valute''.

Podjetje izplača nagrado za rudarjenje v kovanci, katerega vaš stroj rudari. Pred tem si seveda pokrijejo svoje stroške. Pri trenutnih cenah kovancev ekipa ocenjuje, da se investicija pri večini kovancev povrne v približno dveh do treh mesecih. Za rudarjenje najbolj priporočajo Ethereum, ZCash in Ethereum Classic.

Za koga je rudarjenje?

Ekipa Logos Ritem Machines še poudarja, da rudarjenje ni omejeno le na posamezne entuziaste, ampak je lahko odlična poslovna priložnost tudi za širšo množico ter tudi podjetja. Vendar je pomembno, da se vsak posameznik zaveda, da je trg kriptovalut še vedno precej nestabilen oziroma volatilen, kar pomeni, da se na dnevni bazi dogajajo veliki premiki cene.

''Sedaj se tudi pri nas veča zanimanje za plasiranje sredstev podjetij v rudarjenje, ki podjetnikom prinaša konstantni priliv in si s tem ustvarjajo denarne rezerve, ki jih pozneje lahko uporabljajo za razširitev svoje osnovne dejavnosti. Taka opcija je zelo varna, saj jim ponuja izbiro rudarjenja več 100 različnih kovancev. To se v svetu dogaja že lep čas in sedaj se tudi pri nas. To je naša ideja in vizija, ker bi marsikatero podjetje raje investiralo v tako inovativno idejo kot pa v nakup žlahtnih kovin, kot so delali do sedaj, če bi imeli dovolj znanja o rudarjenju. Tisti, ki pa so do sedaj rudarili doma po kleteh in garažah, pa bodo to se še vedno počeli naprej.''