Organski kripto denar proti zakreditiranemu zombi fiat denarju: izkušnje iz Biomimetike

Denar je skrivnostna stvar.

Nekateri pravijo, da je denar človeška inovacija. Toda ali je človek zares kdaj odkril nekaj, kar prej nismo videli v naravi? Tehnologija je v svoji osnovi posnemanje narave.

Več kot se učimo iz narave, bolj smo presenečeni nad bleščečo kompleksnostjo, ki se skriva v silhueti makrokozmosa. Preiskovali smo metabolizem in odkrili ekonomijo. Preiskovali smo možgane in odkrili računalnik.

Vsako znanstveno odkritje nam razkrije svet, ki je zrcalen našemu. Dostojevski je rekel, da je denar kovana svoboda. Denar je pa tudi suženjstvo.

Prihodnost človeštva je neločljivo povezana s prihodnostjo denarja. Da razumemo denar, moramo prvo razumeti biologijo.

Strojno učenje preko biologije

Narišimo si povezavo med monetarno in biološko realnostjo preko hedge sklada Numer.ai, ki ga je ustanovil matematik Richard Craib, ki množično zbira algoritme za strojno učenje, ki napovedujejo razmere na borzi. Vsak teden objavijo šifrirano podatkovno bazo, ki zamegli originalne podatke, na ogled pa pusti relevantne strukture.

Podatkovni znanstveniki, ki so sodelovali na Numer.ai turnirju, so iskali algoritme, ki zmorejo narediti najbolj točno napoved iz dane podatkovne baze. Programerji najboljšega algoritma so nagrajeni z Bitcoini.

Iz najbolj natančnega algoritma za napovedovanje je narejen meta – model, ki naj bi pokrival celotni borzni trg. Izbrani algoritmi bodo uporabljeni v nišnih tržiščih borznega trga, kjer so se že izkazali za natančne. Če to združimo skupaj, bo meta – model vseboval super inteligenco za napovedovanje trendov na borznem trgu.

Ugani, kdo je sprogramiral najboljše algoritme. V Financial Times so zapisali:

''Po poročanju g. Craiba naj bi bil uporabnik ''NCVSAI'' trenutno vodeči na tabeli Numerai turnirja. ''NCVSAI'' dela na področju genomike in biostatistike. Od kar je začel objavljati svoje napovedi v začetku leta, je zaslužil že 5.563USD. Z rastjo hedge sklada bo Numerai povečal nagrade.''

In kdo je zmagal? Zmagal je tisti, ki je izpilil odkrivanje trendov s pomočjo računske biologije! Izgleda, da so algoritmi za modeliranje življenjskih sistemov, najboljši za napovedovanja dogajanja na finančnih trgih.

Organski denar

Pred časom je Numer.ai izdal lastno kripto valuto, imenovano Numeraire, z namenom izboljšati mehanizem (temelječ na konkurenci) za množično novačenje, ki je del njihove investicijske strategije postati bolj kooperativno podjetje. Numeraire so dobili le znanstveniki, ki so že registrirani na Numer.ai. Pričakuje se, da bo valuta pridobivala na vrednosti, če bo hedge sklad uspešen.

Numeraire je mišljen kot ''programabilni denar'', saj naj bi vplival na obnašanje lastnikov te valute. Klasične fiat valute so se izkazale za slabo osnovo človeškega obnašanja.

Paradoksalno je digitalna valuta precej bolj organska. Dobesedno.

Fiat je spravil ekonomijo v nemrtvega zakreditiranega zombija, kripto valute pa so nastale, da jo oživijo. Izvir namena kripto valute, da oživlja, izvira iz njene podobnosti z energijsko valuto v bioloških celicah – ATP.

Znotraj bakterij in celic višjih organizmov sta konstantno dogajanje in transformacijski procesi. Čeprav se znanstveniki med seboj še niso dogovorili o vseh detajlih, kako naj bi organizmi proizvajali in porabljali energijo, je večina komponent v celičnem organizmu že identificirana.

Zanimivo je to, da lahko mrzlično dogajanje v celici povežemo z načinom, kako deluje ekonomija. Ekonomisti se ves čas med seboj prepirajo o različnih ekonomskih fenomenih ter indikatorjih, kako si jih razlagati in kako lahko dosežemo zaželen ekonomski razvoj, kot je rast BDP-ja ali višja zaposlenost.

Le malo ekonomistov pa bo trdilo, da je denar tisti medij izmenjave, ki drži vse skupaj. V šoli so nas učili, da je ekonomija alokacija sredstev.

Filozof, ekonomist in sistemski teoretik Kenneth Boulding je postavil drugačno definicijo. Za njega je ekonomija veda o menjavi.

Skozi takšen pogled lahko dogodki znotraj biološke celice postanejo predmet ekonomske analize. Biokemijske reakcije postanejo transakcije, metabolizem pa postane transakcijsko omrežje. Le – to naj bi vsebovalo tri glavne komponente: valuto, poravnalni del s stopnjo dokončnosti in knjigo, ki beleži lastnino. Pa poglejmo, ali najdemo podobnosti v biološkem sistemu.

Prehod na digitalno pomeni korak nazaj k naravi

ATP je univerzalna ''energetska valuta'' celice. Poglejmo na enostaven način, kako je ATP sintetiziran v celico. Za začetek vzemimo prehrano, izdelano iz molekul, ki vsebujejo kemične spojine, kot so ogljikovi hidrati ali proteini. Hrana se prebavi in razbije na manjše dele skozi zelo kompleksno kaskado biokemijskih reakcij.

Vse to se zgodi v zelo specializiranem delu naše celice, mitohondriju. Skozi proces se sprosti energije, ki se uporablja za ''kovanje'' celične energije, ATP molekul. Ta genialna iznajdba narave omogoči tej valuti, da plača za katerokoli biokemijsko reakcijo preko kataliziranja ali pospeševanja produkcije določenega celičnega dela; od novih DNK niti do strukturnih proteinov, ki so oder naših celic. Tako kot kapital, se ATP akumulira tam, kjer je potreben.

Brez da bi zašli v detajle encimske kinetike, lahko predpostavimo, da na celični ravni obstaja nek sloj za poravnavo in v tem primeru so to specializirani encimi za točno določeno reakcijo.

Če določenemu encimu plačaš ATP, da izgradi določeno molekulo, potem moraš drugemu encimu plačati, da razgradi to molekulo, ko jo več ne potrebuješ. Izgradnja nuklearne podmornice zahteva ogromno denarnih sredstev, podobno kot njena razgradnja. V obeh primerih je potrebno specializirano delovno silo, ki opravlja to delo, plačati, drugače bo prišlo do stavke.

Vse celične transakcije se plača preko ogromnih količin ATP (50 do 75 kilogramov na dan, na dan proizvedeš približno toliko ATP-ja, kolikor si težak), te transakcije pa se zabeležijo v epigramu.

Epigram je ogromno decentralizirano omrežje, ki vsebuje genetsko regulativo v realnem času ter metabolične podatke. Če odmislimo molekularne detajle takšnega sistema, lahko varno rečemo, da epigram skladišči več informacij kot tvoj DNK.

Beleži in oranja ravnotežje v tvojem ATP računu, da ga proizvajaš in porabljaš v ravno pravih količinah na pravih mestih, s čimer zagotavlja pogon za tvoj sistem v vsakdanjem življenju. Seveda je atletovo ravnotežje drugačno, kot tisto pri delavcu v pisarni. Vendar v idealnih razmerah omogoča obema opravljanje dnevnih nalog.

Torej tvoje telo je transakcijsko omrežje. In obratno, ekonomija je živa. S prihodom Bitcoina in tehnologije blokovnega veriženja podatkov imamo sedaj zdravilo za tehno-biološki ekosistem, ki je kronično izven ravnotežja.

Kot je povedal Nick Ayton, koncept dolga pri kripto valuti ni mogoč. Tako kot večina ATP reakcij, tudi Bitcoin transakcij ni možno preklicati.

Kripto valuta, kot programabilni denar, bo v družbo vpeljal podobno skupinsko obnašanje, kot ga poznamo že iz podenot kompleksnega biološkega sistema.

Znotraj naše krhke strukture gre izboljševanje ekonomije z roko v roki našega razumevanja, kaj pomeni biti človek. ''Kripto'' pomeni skrit. V resnici pa je razkritje.

Claudio Flores, mag. znan. In Danilo Flores sta ustanovitelja Kybernesie, laboratorija iz Hamburga za raziskave o mislih in biomimetiki. Prevzela sta pristop brez omejevanja do tehnologije in narave.