Napredek pri telekomunikacijah: blockchain bo ustavil opazovanje Velikega brata

Zagotavljanje privatnosti in varnosti je verjetno eden glavnih problemov v eri interneta. Napredek v tehnologiji nam je omogočil hitrejši dostop do informacij, enostavnejšo in cenejšo komunikacijo. Vendar pa je ista tehnologija omogočila tretjim osebam zbiranje naših osebnih podatkov.

''Internet je orodje, ki je človeštvo najbolj osvobodilo in hkrati postavilo pod nadzor,'' pravi aktivist za kibernetske pravice John Perry Barlow. ''Ni ne eno ne drugo, ampak oboje skupaj.''

Cointelegraph je govoril z izvršnim direktorjem in soustanoviteljem Encrypto Telecoma, Romanom Nekrasovom, o zanimivem projektu na ''blockchainu'' in kripto svetu, ki bo popolnoma transformiral telekomunikacijski industrijo.

Veliko se še mora spremeniti v telekomunikacijah

Roman je prišel v industrijo blockchain-a preko rudarjenja Bitcoina. Po nasvetu prijatelja je leta 2012 postavil Bitcoin farmo iz štirih grafičnih kartic Radeon 7970. Z rastjo cene Bitcoina ga je začela tehnologija vse bolj interesirati in zanimalo ga je, kje tičijo razlogi za vse večjo obsesijo za kripto valutami.

Ko je leta 2014 delal za lokalno telekomunikacijsko družbo, je Roman ugotovil, da so v branži ogromne težave, kot je popolna nezainteresiranost o željah potrošnikov, neprimerni vmesniki osebnih računov in izpostavljenost osebnih podatkov potrošnikov.

Pravi:

''V tem času sem se domislil ideje za projekt, ki bi lahko rešilte težave s pomočjo tehnologije podatkovnih blokovnih verig. Na ta način smo ustvarili Encrypto Telecom. Partnerji so podprli idejo in ugotovili smo, da imamo vse, kar potrebujemo, da naredimo storitev, kot smo si jo zamislili – priročna, varna in varovana ob primerni ceni.''

Tako nezanesljiva, ranljiva

Čeprav je zelo strašna misel, je dejstvo, da so naši osebni podatki ves čas pod nadzorom. Zbirajo jih različne organizacije ali posamezniki, kot so državne agencije, ki zbirajo podatke v namen zagotavljanja državne varnosti, do različnih korporacij, ki želijo poznati potrošniške navade.

Varnosti zbranih podatkov ne mora nihče garantirati – hudi vdori in izgube podatkov milijonov uporabniških podatkov iz njihovih računov, gesel, informacij o kreditnih karticah, podatkov o prebivališču se dogajajo zaskrbljujoče pogosto. Poleg tega lahko hekerji in zlonamerne organizacije kupijo te podatke in ogoljufajo lastnike teh podatkov.

Danes obstaja ogromno različnih aplikacij za komuniciranje preko instantnih sporočil, klicev in video klicev. Nekatere postavljajo zasebnost in varnost v ospredje, vendar je veliko aplikacij še vedno precej varnostno nezanesljivih.

Tudi, če se ne da prestreči celotne informacije o klicu, je še vedno možno zbrati metapodatke in ostale detajle, ki ogrožajo varnost in zasebnost teh, ki izvedejo klic.

Zagotavljanje zasebnosti telekomunikacij

EncryptoTel je razvil platformo, ki omogoča uporabnikom varno komuniciranje preko obstoječih aplikacij, kot so Zoiper, X-Lite in podobni. Zagotavljajo polno šifriranje glasovnega in video klica ter finančno zasebnost preko kriptovalutnih orodij plačevanja.

EncryptoTel priporoča integracijo virtualne zasebne centrale (PBX), ki se jo lahko izvede za podjetja na enostaven in dokaj hiter način. Ta zagotavlja podjetjem vzpostavitev varnega internetnega telefonskega omrežja, ki se ga da povezati z zunanjim telefonskim omrežjem. Mnoge pisarne že sedaj uporabljajo PBX in IP-PBX, želja EncryptoTel-a pa je razviti model na še višjo varnostno raven in ga narediti še bolj stroškovno učinkovitega.

Nekrasov je povedal Cointelegraphu:

''EncryptoTel je več kot le še eden PBX sistem. Poleg zagotavljanja različnih storitev podjetjem, želimo te storitve ponuditi tudi posameznikom, ki ne želijo skrbet, kdo vse ima njihove osebne podatke.''

Trenutno ne obstajajo konkurenčna podjetja, ki bi ponujala podobne stvari. ''Obstajajo sicer velikani, kot je Twillio in DIDWW, vendar jih ne obravnavamo kot konkurente, saj imajo popolnoma drugačen pristop,'' objasni Nekrasov. ''Želimo izkoristiti vse prednosti integracije tehnologije podatkovnih blokovnih verig in kriptovalut. V načrtu imamo sodelovati s temi podjetji za nadaljnjo širjenje naših storitev in večanja kapacitet.''

Kako deluje platforma

EncryptoTel uporablja najbolj inovativne digitalne rešitve, kot je šifriranje preko odprtih in varnih algoritmov ter preko tehnologije podatkovnih blokovnih verig. Podjetje je razvilo storitve za navadnega uporabnika, za podjetja in marketinške agencije.

PBX podjetja EncryptoTel-a omogoča posredovanje dohodnih klicev vsem številkam, tako na stacionarnem, kot mobilnem omrežju. Možno je popolno avtomatizirano posredovanje klicev s pomočjo specializiranih shem in scenarijev.

Ko je enkrat postavljen kompleksen transferni urnik čakajočih in dohodnih klicev, postane distribucija klicev med (na primer) zaposlenimi v podjetju enostavna, kar zelo poenostavi naloge sekretariata.

Platforma omogoča tudi možnost identifikacije številke skupaj s skrivanjem številke ali njeno zamenjavo. Najbolj zanesljivi protokoli za šifriranje prometa se uporabljajo za zagotavljanje zasebnosti vseh pogovorov. Vsi podatki so zavarovani znotraj omrežja, do katerih ima dostop le uporabnik preko osebnega računa.

Roman pravi, da je interes nad EncryptoTel že sedaj velik, pred ekipo pa stoji še veliko izzivov. Med uporabniki ni pravega razumevanja, kaj je PBX in kako deluje, kaj je tehnologija podatkovnih blokovnih verig, vendar se člani ekipe ves čas trudijo odgovoriti na vprašanja in prošnje uporabnikov.

Roman pravi:

''Zelo si želimo razširiti naše storitve, da bi privabili nove uporabnike, vendar je projekt trenutno financiran le iz naših osebnih prihrankov in donacij prijateljev ter skupnosti.''

24. aprila bo EncryptoTel imel ICO, kjer bodo 37 dni zbirali sredstva. Ekipa načrtuje zbrati vsaj 100.000 dolarjev, kar bi omogočilo izgradnjo stabilnega in polno funkcionalnega PBX-a. V primeru, da zberejo več kot 250.000 dolarjev, bo podjetje razvilo še protokol šifriranja avtohtonega prometa, ki bo temeljil na tehnologiji podatkovnih blokovnih verig. Če pa zberejo več kot milijon dolarjev, se bodo osredotočili še na mednarodno širjenje v B2B, B2C in B2G sektorje.

EncryptoTel ekipa je že uspešno zaključila razvoj večine funkcij na beta platformi, kar si lahko ogledate tukaj.