Cena Bitcoina prestrašena zaradi Kitajske, EU regulacija slon v sobi

Zakonska nesigurnost na Kitajskem in v Evropi močno pritiska na ceno Bitcoina, ki je v zadnjih 24 urah upadla za 10 procentov.

Pričakujejo se novice o neizogibni regulaciji Bitcoina ter njegovem trgovanju s strani kitajskih organov, kar je v preteklosti imelo močen vpliv na ceno kovanca.

Predhodne izjave in povratne informacije direktorja Zhoua Xuedonga iz Ljudske banke Kitajske prejšnji teden so na trg vnesle pričakovanja o mešanici nadzora in "prizanesljivega odnosa'' do borz.

Vendar pa Xuedong navaja, da bi določene ''rdeče črte'' morale ostati prekrižane v smislu, katere storitve bi lahko borze ponujale.

Pričakovati je, da bo potrebno uvesti in spoštovati procese popolne identifikacije, je navajal MarketWatch v svojih petkovih poročanjih.

V Evropski Uniji je dolgo pričakovana zakonodaja o virtualnih valutah prejela končne amandmaje pred njeno domnevno končno potrditvijo junija.

Kar dve leti je trajalo obdobje razmišljanja in posvetovanja. Kontroverzna Direktiva (EU) 2015/849 bi lahko zahtevala od lastnikov virtualnih valut, da povežejo svojo identiteto z virtualnimi denarnicami.

Bolj natančno se direktiva sklicuje na ''registracijo uporabnikove identitete in naslova denarnice, ki bi bile dostopne finančnemu nadzoru, prav tako bi lahko uvedla obrazce za samoprijavo uporabe virtualnih valut.''

''Pristojni organi morajo imeti možnost nadzora uporabe kripto valut, da bi lahko prepoznali sumljive dejavnosti,'' navaja Evropski parlament v zadnji dopolnitvi.