Cena Bitcoin-a obratno korelira z Ethereum-om: možni razlogi zakaj

V zadnjih nekaj tednih sta ceni Ethereum-ovega Ether-a in Bitcoin-a ves čas kazali obratno korelacijo.

Kot lahko vidimo na spodnjem grafu, obstaja tesna korelacija med Ether-ovim in Bitcoin-ovim gibanjem. Ko cena Bitcoin-a zraste, cena Ether-a pade in obratno.

Razlika

Ethereum in Bitcoin omrežji sta si med seboj popolnoma različniv filozofiji, strukturi, monetarni politiki in viziji. Bitcoin je bil razvit z namenom postati digitalno zlato in plačilno sredstvo. Ethreum je bil, za razliko od Bitcoin-a, ustanovljen z namenom dopolnjevanja decentraliziranih aplikacij. Tako je Bitcoin digitalna valuta, Ethereum pa decentralizirano omrežje aplikacij.

Veliko strokovnjakov iz področja Bitcoin-a in varnosti, kot je Andreas Antonopoulos, so v preteklosti pojasnili razliko med Ethereum-om in Bitcoin-om. Antonopoulos je zapisal:

''Nehajte klicati ethereum ''rival bitcoin-a''. Nihče pri ethereum-u in bitcoin-u ne trdi, da sta rivala. Nad nacionalne valute niso tekma ničelne vsote.''

Na nek način se razvijalci in podjetja Ethereum-a opirajo na stabilnost in varnost Bitcoin omrežja. Ethereum se osredotoča na fleksibilnost in funkcionalnost, s katerim želi zagotoviti bolj učinkovit ekosistem za razvijalce, medtem ko Bitcoin deluje kot skladišče vrednosti.

Na primer, zagonska podjetja s področja blokovnega veriženja podatkov, ki ponavadi izvedejo Javno ponudbo kovancev (ICO), običajno pretvorijo zbrana sredstva iz Ether-a v Bitcoin, s čimer si zagotovijo stabilnost. Ker ima Bitcoin precej manjšo volatilnost, se veliko zagonskih podjetij odloči držati svoja sredstva v Bitcoin-ih preko hladnega skladiščenja ali v strojni denarnici, kot je Trezor.

Težava Bitcoin-ove razširljivosti

V zadnjem času ima Bitcoin omrežje težavo najti skupno rešitev, s katero bi lahko razširili omrežje, zato je veliko uporabnikov migriralo na Ethereum omrežje. Kar nekaj analitikov je šlo celo tako daleč, da so označili Ether kot možno alternativo sistema za plačevanje zaradi fiksnih stroškov transakcij. Eden izmed teh je tudi ustanovitelj Social Minds in razvijalec pri Reality Keys Edmund Edgar.

Pri Ethereum-u se strošek transakcije imenuje »gas«. Uporabniki, ki hočejo izvršiti pametno pogodbo ali sprožiti transakcijo, morajo plačati določen znesek. Edgar trdi, da je strošek transakcije pri Ethereum-u fiksen in neodvisen od velikosti transakcije, za razliko od Bitcoin-a.

Edgar pojasni:

''Uporabnikov račun je lahko narejen po vzoru … računa. Lahko imaš le eno stanje, ki ni odvisno od tega, koliko plačil si potreboval, da si prišel do tega stanja. Denarnice so enostavnejše, manj presenetljivih stvari se zgodi, stroške je enostavnejše napovedati in pojasniti. Vsa plačila stanejo enako in neodvisno od njihovega izvora.''

Chris Burniski, vodja ARK produkta za investiranje v kripto, je dodal, da trgovci radi menjajo sredstva med Bitcoin-om in Ether-om, odvisno od uspešnosti enega ali drugega trga.

ETH/BTC trgovalni par

Povečano zanimanje Bitcoin uporabnikov, razvijalcev in podjetij nad Ethereum-om se jasno kaže na svetovnem borznem trgu Ethereum-a. ETH/BTC par zajema več kot 50 procentov celotnega trgovanja z Ethereum-om.