Bitcoin se je danes trgoval po vrednosti 1.835USD na Japonskem: razlogi in trendi

Z Bitcoinom se je danes trgovalo z visoko premijo na Japonskih borzah. Večino ostalega tržišča (z izjemo Južne Koreje) se je stabiliziralo pri ceni 1.730USD na Bitcoin, vendar trg še vedno procesira posle, sklenjene pri vrednosti 1.835USD.

Od kar je Japonska vlada legalizirala Bitcoin 1. aprila letos, je bila cena te valute v vzponu. Legalizacija je sovpadala z odločitvijo, da Bitcoin ne bo vključen v davek na potrošnjo.

Po navedbah Deloitte Japonska je tamkajšnji parlament sprejel več različnih zakonov v marcu, ki bodo izključili Bitcoin iz davka na potrošnjo s prvim julijem.

V dokumentu Japonska: Prihajajoči davki, reformni predlogi za 2017, so pri Deloitte zapisali:

''Virtualna valuta bo izključena iz Japonskega davka na potrošnjo (''JCT''). Trenutno virtualne valute, kot je Bitcoin, ne padejo v posebne kategorije prodaje, zato so bile do sedaj obdavčene znotraj JCT. Po uzakonitvi amandmaja zakona o sredstvih za poravnavo v maju 2016, kjer so bile virtualne valute na novo definirane kot sredstvo poravnave, bo prodaja v virtualnih valutah, definirana v novem zakonu, oproščena JCT davka. Ta sprememba pri prodajnih in nakupnih transakcijah na Japonskem bo nastopila s 1 julijem 2017.''

Zakonski status Bitcoina na Japonskem

V zadnjem mesecu so bili investitorji in trgovci obveščeni, da je Bitcoin popolnoma legalen znotraj obstoječe japonske zakonodaje. Na Japonskem je legalen in bo s prvim julijem izključen iz davka na potrošnjo.

Taka pozitivna zakonska sprememba in pozitiven pregled je botroval eksplozivni rasti in razvoju japonske Bitcoin industrije in trga.

Povpraševanje po valuti je naraščalo ob objavi nekaterih vplivnih japonskih znamk, kot je Bic Camera, da sedaj sprejemajo Bitcoin kot možnost plačila. Sedaj lahko stranke nakupujejo izdelke v njihovih trgovinah in jih plačujejo z Bitcoinom.

Ta dogodek je imel na Japonskem precej večja senzacija, kot je bilo to občuteno in poročano drugje. Bic Camera ima ogromne centre in elektronske prodajalne, ki so na najbolj zanimivih in dragih lokacijah v japonskih mestih.

Takoj, ko je Bic Camera začel sprejemati Bitcoin kot plačilno sredstvo, so glavni lokalni mediji začeli na veliko poročati o temu dogodku, virtualno valuto pa so začele raziskovati visoko-profilirane skupine, institucije, vlagatelji ter potrošniki.

Povpraševanje po Bitcoinu na Japonskem še naprej narašča

Rast Bitcoina na Japonskem pa se ni ustavila tam. Veliko japonskih multi-milijardnih finančnih inštitucij ter tehnoloških konglomeratov je najavilo ustanovitev novih digitalnih borz in izrazilo optimizem nad globalnim bitcoin trgom. Potrditev najbolj prodornih in dominantnih japonskih korporacij je dal še več samozavesti investitorjem in trgovcem.

Trenutno je japonski bitcoin borzni trg eden redkih, ki obratuje brez provizij. Zato so japonske borze, kot je Bitflyer, v zadnjem času dominirale v dnevnih volumnih na globalnem trgu.

Dokler se bo povpraševanje nad Bitcoinom na Japonskem povečevalo s takšnim tempom, bo japonski trg izkazoval visoke premije napram ostalim tržiščem.