Bitcoin ni balon: investitorji končno prepoznavajo njegovo moč

Kaj je lahko bolj strašno, kot da v enemu trenutku zaslužiš veliko denarja, v naslednjem pa izgubiš vse? Trgi ponujajo investitorjem možnost zaslužka tako med bikovskim, kot med medvedjim trendom, vendar pa marsikoga tržni baloni prestrašijo.

Kaj bi se zgodilo, če bi vsi njihovi ''težko zasluženi'' dobički v trenutku poka balona izginili? Vendar pa opažamo odpornost Bitcoin investitorjev, ki so se odločili položiti svoje upanje k prvi kriptovaluti na svetu.

Obstajajo kritiki in pesimisti

Pred kratkim je Bryan Rich napisal za Forbes članek z naslovom ''Ali je Bitcoin v balonu.'' Rich je zapisal: ''Če iščete znake, zakaj Bitcoinovo gibanje ni vzdržno, si samo poglejte dogajanje na globalnih trgih. To ni ravno okolje, ki bi vas navdal s sigurnostjo.''

Nadaljeval je s postavitvijo teorije kitajskega borznega trga o temu, kako je to tržišče sesulo globalni trg. New York Post je citiral izvršnega direktorja Fidelity Investments Abigaila Johnsona, ki je rekel, da '' Ni naključje, da stojim pred vami kot eden redkih podjetij iz velikega finančnega storitvenega sektorja, ki še ni obupal nad digitalnimi valutami.'' Tako kot Abigail je kar nekaj ljudi, ki vidi v Bitcoinu potencial, da postane zares uporaben v realnem svetu.

Prav tako pravijo, da je Bitcoin zelo podoben ostalim valutam, saj se je pojavil od nikoder, njegovo ceno pa postavljajo ljudje, ki verjamejo v njegovo vrednost. Valuta je preživela test časa od njegove ustanovitve leta 2008, čeprav so jo med tem že obtožili, da gre za Ponzi shemo, valuto za kriminalce in druge izjave brez prave podlage.

Bitcoin je pomemben za svet

Bitcoin je postal temelj nove ekonomije, ki popolnoma spreminja izgled mednarodnega finančnega sveta. Tehnologija za to valuto je pripeljala rojstvo novih kriptovalut, ki jih poznamo kot altcoine, kateri imajo svoje uporabnike in primere uporabnosti.

Bitcoin je postal tudi valuta za tiste dele sveta, kjer imajo težave z nacionalnimi valutami zaradi slabega upravljanja vlad ali drugih razlogov. Kot se to dogaja v Venezueli, v Nigeriji, ali pa demonetizacijski fiaskov Indiji. Poleg tega vse več vlad regulira Bitcoin, kjer vodi Japonska s sprejetjem statusa Bitcoina kot denarja.

Tim Draper, ustanovitelj in upravljavski direktor Draper Fisher Jurvetson, je za Cointelegraph povedal:

''Na dolgi rok je Bitcoin zelo pomemben za svetovno ekonomijo, zato predvidevam nadaljnjo rast cene. Kljub temu predvidevam nihanja. Pomembnost je temu, da se vrti okoli globalne likvidnosti, poenostavljenosti, nižjih stroških in manjšimi trenji pri čezmejnih transakcijah.''

Določeni deli sveta so bolj entuziastični

Pri sprejetju Bitcoina sta najbolj napredni Kitajska in Japonska. Kitajska je že sedaj rudarsko središče, Japonska pa je prevzela vodstvo pri sprejemanju digitalnih valut, vključujoč Bitcoin.

Vendar pa Bitcoin ne more biti postavljen v le eno geografsko območje, pravi Tim Draper:

''Menim, da je Bitcoin sedaj globalni fenomen, povpraševanje prihaja z vsega dela sveta. Vem, da Kitajska uporablja Bitcoin, da poenostavljeno pošilja denar drugim državam in da ljudje bežijo v Bitcoin, kadar nastanejo težave z lokalnimi valutami, kot je to bilo v primeru Argentine ali Cipra, kjer njihove valute več niso bile uporabne ali pa jih je uničila inflacija. Po Afriki Bitpesa omogoča enostavnejše nakupovanje in prodajo blaga z Bitcoinom.''

Ko pogledamo Vzhodno Azijo, lahko vidimo, da je Bitcoin že pustil odtis na Japonskem, prav tako pa so v porastu druge kriptovalute. Kagayaki Kawabata iz Coincheck-a dodaja: ''Mislim, da Japonska veliko dodaja k trenutni rasti cen kriptovalut. Pri Coincheck-u lahko uporabnik kupi ali proda dvanajst različnih kriptovalut. Pri Bitcoinu in ostalih kriptovalutah vidimo rast cene. Ljudje iščejo naslednjo veliko stvar po Bitcoinu.''