Bitcoin cena do leta 2030 bo 500.000USD: Afriška projekcija

To pravzaprav ni nova teza, drastično zvišanje cene v naslednjih 13 letih je napovedal že največji investitor v Snapchat, rast pa naj bi prihajala iz držav v razvoju. Trditev je osnovana na podlagi določenih številk in trendov, ki se nanašajo na Afriko.

Jeremy Liew in soustanovitelj blokovnih verig podatkov Peter Smith sta prišla do tega zaključka na podlagi povečanega interesa nad Bitcoin nakazili, nesigurnosti in prodora mobilnosti. Te faktorji, predvsem nakazovanjedenarja, so zelo pomembni za Afriko, v kateri sestava razvijajočih se držav lahko podpre nadaljnjo rast uporabe Bitcoin-a za različne finančne namene v naslednjih letih.

4 milijarde USD na leto

Nakazila vse bolj postajajo glavni podpornik rasti uporabe Bitcoin-a v Afriki. Podobno se dogaja v določenih delih Azije in Latinske Amerike. Prihod novih storitev, ki uporabljajo digitalno valuto z namenom pošiljanja denarja iz enega na drugi konec, začenja gristi v 4 milijardni trg stroškov bančnih in ostalih storitev, ki opravljajo mednarodna nakazila v Afriki.

Kot smo že poročali, imajo številne države v Afriki in Aziji ene najdražjih storitev nakazovanja denarja na svetu in zapletene birokratske procese, ki otežujejo pošiljanje in prejemanje denarja. Zato je za Bitcoin zelo pomembno promovirati enostavnost uporabe.

19 procentne obrestni za nakazovanje

Pri Bitwali razložijo, da je pošiljanje denarja v jugovzhodno Azijo cenejše kot v Afriki, kjer imajo banke in posredniki zelo visoke provizije. Znano je tudi, da manipulirajo z valutnimi tečaji v njihovo korist. Velika večina bank zaračuna med 10 in 19 procenti celotne vrednosti transakcije za nakazila iz afriških držav ali pa znotraj le – teh.

Ponudnik plačnih storitev je pokazal na razkrite dokumente španske bančne skupine Santander, ki potrjujejo različne nevarnosti uporabe bančnih storitev.

''V letu 2016 je banka zaslužila le na področju mednarodnih bančnih nakazil 585 milijonov evrov, kar predstavlja 10 procentov vseh njenih prihodkov. Poleg teh prihodkov pa je banka ogromno zaslužila preko lastne valutne menjalnice, s katero je zaslužila dodatnih 290 milijonov evrov.''

Verjetno pa je najbolj šokantno dejstvo to, da se 80 procentov vseh globalnih transferjev denarja opravi še vedno preko bank in ostalih konvencionalnih transfernih kanalov.

Pri Bitwali so še dodali, da je na njihovi platformi število registracij iz držav v razvoju skoraj enako skupnemu številu registracij iz ZDA in EU. Število registracij iz držav v razvoju predstavlja 30 procentov vseh registracij na platformi. Bitwala je pred kratkim nastopila tudi v Afriki, kjer tekmuje za tržni delež z drugimi ponudniki, kot je BitPesa, BITSSA in Luno.

Afrika se ponaša z nekaterimi trenutno najhitreje razvijajočimi tržišči na svetu. To daje trgu tega kontinenta, kjer živi več kot milijardo ljudi, možnost da postane center rasti v naslednjih nekaj letih.

Najmlajša populacija

Afrika ima najmlajšo populacijo na svetu – četrtina vseh prebivalcev je bilo leta 2010 starih med 15 in 29 let. V pregledu afriške napovedi, ki so jo leta 2012 pripravili strokovnjaki Afriške razvojne banke (AfDB), Programa razvoja Združenih narodov, Ekonomske komisije za Afriko Združenih narodov ter industrializirane države Organizacije združenih narodov in ostali, trenutni trendi kažejo, da se bo ta številka podvojila do leta 2045.

Če se preselimo v sedanjost, oktobra 2016 je Mednarodni denarni sklad v svojem ekonomskem pregledu 12 afriških ekonomij uvrstil med 25 najhitreje razvijajočih gospodarstev na svetu.

Po napovedih naj bi te države nadaljevale rast do leta 2019, do koder seže zadnja napoved. Povečuje se število priključkov na internet, predvsem v Afriki, kar bo še bolj povečalo interes nad Bitcoin-om.

Veliko pozitivnih številk iz Afrike se nanaša tudi na Latinsko Ameriko, kjer se zadnje čase dogajajo veliki premiki pri razširjanju razumevanja hitro se razvijajoče ekonomije in na kakšen način se lahko poveča dostop do dohodka, zniža stroške in zmanjša zanašanje na obstoječe fizične strukture.

''Glavna ovira pri napovedani rasti niso neizkoriščeni tržni potenciali ali infrastruktura, ampak pomanjkanje zavedanja.''