Bitcoin rudarjenje v letu 2017: Kako ostati konkurenčen v zahtevnem okolju

Rudarjenje Bitcoina je proces beleženja transakcij v javno Bitcoin knjigo. V preteklosti se je rudarjenje izvajalo na osebnih računalnikih, ki so poganjali vozlišča in tekmovali med seboj, kateri bo prej rešil algoritmični problem potrjevanja transakcij na Bitcoin verigah blokov.

Najhitrejši računalnik, ki mu uspe rešiti določen problem, je nagrajen z določeno količino Bitcoina. Na takšen način se ustvarjajo novi Bitcoini. Zato temu rečemo Bitcoin rudarjenje.

Naraščajoča težavnost

Faktorji, kot so razpolavljanje Bitcoina, izboljševanje tehnologije, ki je na voljo, vplivajo na povečanje težavnosti pri rudarjenju in zaostrovanju konkurence.

V osnovi je bil sistem mišljen kot seštevek milijonov različnih računalnikov, ki tekmujejo v rudarjenju (tako si je sistem zamislil ustanovitelj Bitcoina, Satoshi Nakamoto), vendar pa se sedaj ta sistem spreminja v ogromne rudarske farme.

Bitcoin rudarska farma je sestavljena iz ogromnega števila procesorjev, ki jih poznamo kot rudarske bazene. Te bazeni so med seboj povezani, da delujejo kot ena enota v tekmovanju procesiranja transakcij na Bitcoin verigi. To pa prinese velike probleme majhnim rudarjem, ki ostanejo zelo težko konkurenčni.

Donosnost naložbe (ROI)

ROI je eden glavnih faktorjev, na katerega moramo gledati pri procesu rudarjenja Bitcoinov.

Jure Pircvidi rudarjenje Bitcoina v letu 2017 kot izjemno zahtevno operacijo. Vsakemu, ki se zanima za vstop v rudarjenje Bitcoinov, sporoča, da je ROI najboljšega rudarja v sistemu "Antminer T9" med 9 in 11 meseci. Vendar pa le - ta variira glede na ceno elektrike in ohlajevanja. Zato imajo države z nižjo ceno energije in milejšim podnebjem veliko prednost proti ostalim.

Težavnost v omrežju

Še en pomemben aspekt, ki ga je potrebno omeniti pri kalkulacije donosnosti, je prevladujoča težavnost v omrežju, ki se s časom še povečuje.

Glede rudarske strojne opreme Pirc sporoča:

"Dobivam veliko prošenj za pomoč in svetovanje pri vzpostavljanju rudarskih operacij in pri večini primerov je končna ugotovitev ta, da se najbolj splača imeti grafičnega rudarja, kjer ima uporabnik precej več možnosti."

"Ko se odločamo, katero valuto bomo rudarili, lahko pri Bitcoin rudarjenju uberemo le pot rudarjenja valut, ki temeljijo na SHA256. Nekaj le teh je še aktualnih, ki delujejo po načelu "proof of work," dodaja Pirc.

Pric še pravi, da je za začetnika v Bitcoin ekosistemu, to lahko zelo zahtevna avantura.

Nepredvidljivost podjetja

Blockchain specialist Sean Brizendine opisuje profitabilnost Bitcoin rudarjenja v letu 2017 kot nepredvidljiv fenomen, če upoštevamo vse parametre, ki obstajajo v sistemu.

Pravi:

"Bitmain prodaja Antminerja T9-12,5TH/s po ceni 1205$ (10. april v predprodaji). Tako lahko pričakujemo prihodke v rangu 204,84$ na mesec, kjer pa imate stroške elektrike v višini 93,60$, kar pomeni, da je končno dobiček vreden nekje 111,24$ na mesec.

Po Brizendinovem mnenju rudarjenje Bitcoinov ni zelo dobra investicija, vendar pa je pomembna za vzdrževanje omrežja, zato priporoča vsem, ki imajo v lasti veliko Bitcoinov, da imajo vsaj enega rudarja.

"Če bi se odločal danes, bi investiral v nakup enega Bitcoin rudarja, da s tem pomagam centralizaciji in povečevanju moči Bitcoin omrežja. Prav tako pa bi veliko investiral v nakupovanje Bitcoinov in njihovemu hranjenju v eni od hladnih denarnic, kot so Trezor ali KeepKey," dodaja.

Vse je odvisno od cene Bitcoina

Aaron Foster je soustanovitelj in direktor TheBitPoint-a razlaga, da je profitabilnost rudarjenja Bitcoinov odvisna od njegove cene. Glede na zmanjševanje nagrade meni, da če se ne bo te težave nekako rešilo, bo ROI na dolgi rok negativen. Lahko se pa situacije še poslabša, če pride do cepitve na dve verigi, kar bo pomenilo, da se bo rudarjenje delilo na rudarjenje BTU in BTC-ja.

Foster prav tako dodaja, da je potrebno v razmislek vzeti življenjsko dobo opreme, ki s časom postane nekonkurenčna:

"Trenutno najboljši način služenja z Bitcoinom za manjšega investitorja je, da kupi in drži. Razen, če vam uspe dobiti kakšnega zelo poceni rudarja in imate zelo poceni ali brezplačno elektriko."

Ekipa za rudarjenje

Fred Gondzar, predsednik in direktor podjetja Healthy Wealth LLC, meni, da je najboljši način služenja nagrade v kompleksnemu okolju rudarjenja Bitcoina, biti član rudarskegag

kluba. Govori s stališča uporabnika takšnega sistema in trdi, da dobiva redne dividende na dnevni osnovi.

Gondzar pravi:

"Moje stališče je, da je dobro biti udeležen v Bitcoin rudarjenju, vendar ne kot posameznik, ampak kot član Bitcoin rudarskega kluba, ki rudari v velikem obsegu. Sam sem član nekaj takšnih klubov, ki mi dnevno plačujejo, zato takšen način podpiram."

Kot je jasno vidno, je Bitcoin rudarjenje v letu 2017 zelo kompleksna avantura, na katero vplivajo številni faktorji. Vendar pa lahko posamezniki še vedno služijo v tem rudarskem sistemu, če si operacijo dobro splanirajo in poslujejo v spodbudnem okolju.